おはようございます
Apa yang saya nak achieve cuti semester ini.
posted by Mirza^Husna 8:17 PM 0 comments
Assalamualaikum, dan Selemet malem temen-temen (amboi lidah pendek ke)



oh ya, tidak dilupakan 



Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin jugak!


Image result for bts gif firework
omak kau tanjat.


anyway anyhow, i'm not feeling hari raya vibes this year (heh ever since few years back pun no surprise) except a little when i hung up fairy lights in my room. Yay, eid in my own smol room sambil habiskan sebalang biskut dan melangut depan laptop tak pegi ziarah orang lulz.
Related image

Seperti yang anda semua tahu (well, might as well tak tahu) cuti semester baru sahaja bermula which means no final exam after rayaaaaaaaaaaaaa!!!!! The excited part of uia, unlike *ehem* uitm. Uia ftw yeah.


Dah lapan hari since, aku start cuti sem, and undeniably aku banyak tido je. Like heh, as expected from Mirza.

and tbh, I feel bad for umi, baba and myself.


banyak tido itu adalah diwaktu pagi selepas Subuh. I only woke up at 12. 11 kalau nasib baik bangun awal sikit (hekeleh awal paleotak die) and kalau kata nak qada' tido pun, takdela lewat sangat aku tido around 1 a.m. dah tido dah.


the thing yang aku gerammmmmmmmm sangat is aku tak camni ok kat uia pls. Kat uia, masa adalah sangat berharga. imagine, at 8.30 camtu dah siap okay nak gi library mangat tak mangat. Pastu tido pukul 2 pagi pun boleh je bangun pukul 5 alehai.


liek how the environment changed me drastically sampai begitu sekali????



kenot brain. i swear

Related image
Maka, I really am desperate and motivated to change my (at home) habit. I need to do something which I usually did at Uia but not when I'm at home.


heheheh, ha apa dia?



Planner.




ya Allah, bape lama dah tinggalllllllllllll. 



satu yang aku ingat, Alia cakap,


bila kita inaction, banyak benda terabai,
but bila kita in action banyak benda boleh buat.



maksud dia gini, bila kita tengah free time tengah takde due assignment ke apa ke, banyak benda yang kita patutnya boleh boleh; tak buat

contohnya: basuh baju, revision, kemas bilik, solat lambat, update planner, tahajjud
tapi time ada assignment berlambak, boleh je nak update planner, solat awal apa semua. sebab apa?sebab kita lebih hargai masa yang kita ada.

dan,
nak kekalkan momentum rajin yang dipupuk waktu bizi tu adalah lagi senang berbanding nak restart balik lepas dah rehat.

paham?


means, bila kita tengah bawak kereta 140 km/j dan stop serta merta, dia punya daya yang diperlukan untuk ke 160 km/j tu lagi besar berbanding kita kekal 140 km/j dan dikit-dikit ke 160 km/j.


can you actually relate to that?



I AM. at it finest. relatable. sangat-sangat. (taukid ye)



sebabtu I kept on reminding myself; bersyukur bila dibusykan dengan perkara kebaikan, sebab if not, otherwise lah kan?



jadi marilah plan masa cuti kita, jom!

Related image
Aku sangat admire orang yang organized, sangat-sangat. Aku suka tengok youtuber yang buat video pasal cane nak organize ke apa ke, sebab rasa puas walaupun diri sendiri tak buat hahahah. So, untuk dapat inspirasi ni aku tepek video untuk tontonan bersama.

mungkin berikut juga adalah senarai apa yang aku nak achieve this sem break? yeah, boleh la nak kata gitu.


1. Be an early riser.



Somehow aku terfikir, orang yang organized je ke boleh jadik youtuber? Or, youtuber ni semua hidup dia memang organized ke? Lollll.

1.1 Ada morning routine


2. Meal prep

Omg, dah lama okay I berhajat nak buat camni. Nak makan healthy food, nak masak sendiri wahahaha (gelak syaiton) tapi tulah selalunya gi pasar end up beli coklat tahpape (tahpape konon sedap jugek)

Kite tengoklah lama mana mirza tahan nak buat.



3. Redecorate bilik.

sukenye bilik dia! inilah minimalistic yang betul lol. ni tak, alih-alih tengok room tour semua guna perabot yang sama, karpet sama, vanity table berlampu sama whut takde idea lain ke.


Aku perasan aku senanye lagi suka bilik aku kat mahallah berbanding kat umah, hahahah. Berikut adalah merupakan sebabnya;

-space yang lebih kecik menyenangkan kerja menyapu dan mencapai barang. getah rambut kalau tak atas meja mesti atas katil, tu je. ni tak, kalau kat umah getah rambut kejap kat atas kejap kat bawah ei penat ah nak naik turun semata demi a piece of getah rambut.

-pencahayaan. bilik kat johor ni lampu dia sebelah je hidup. pulaktu, wallpaper warne tak mantol cahaye. aih, sakit mata.

-kipas berbunyi a.k.a bunyi paling annoying T_______T kalau kat mahallah, kipas bunyi boleh komplen dan technician terus datang betulkan. ni, komplen kat baba, hm.


And since ikea dah sekangkang kera je dari umah, mungkin aku boleh start shopping perabot hahaha walaupun senanye nampak tak bukan necessary tapi nak jugak! :p


4. Belajar keyboard.



Ahah! This all started mid last year, taktahu passion tu datang dari mana tapi i literally kempunan gila gila nak main keyboard/piano. And yeah, dapat jugak natang tu (keyboard, since the piano key is a little bit heavier and pricey and tak sesuai untuk beginner yang hangat-hangat tahi ayam)


but poof, the passion is gone.


sesenang itu mirza??? haaaa, hampehnya lah kau ni.

but i did cover quite a number of song (jangan percaya, halfway je) before the passion gone. lol such as, UKiss -0330, Produce 101-Always, BTS-I Need U and Joe Hisashi-Summer.


semua chorus je k, takpun awal awal lagu hahahah tapi i think ok kut berpeluh gak nak belajo ni sampai krem jari maklumle jari terbantut.

so my mission is, nak sambung belajar keyboard!

5. Pass-baton movie/k-drama/meme video (instead of marathon)




Knowing me, aku tak boleh buat something for like even one hour straight. paling maksimum kan wa cakap lu tahap fokus mirza ni, 50 minutes je. siyes.


so, walaupun aku nak achieve banyak benda cuti ni aku nak buat semua tu in a most relaxing and chill way as possible as i can hahaha. tapi haruslah chill chill yang keje jalan, ni terlebih chill apa pun tarak jadi harey haprak betul.

jadi aku akan selang seli buat daily task/mission dengan tengok video. sebab banyak bangtan punya show lepas-lepas punya i tertinggal nak tengok sebab memang takdek masa langsung. so i need to like (really) tebus balik dan catch up huhuhu baik ke ni.


6. Reschedule my bed-time

I really do have a horrible sleep schedule. I can went from an owl for a week (tapi akan tido jugak 2-3 jam gila tak tido kenot duh) or sleep throughout the day like there's no tomorrow and there is no in between.

and kadang bila sleep cycle aku dah ok sket, pastu piyed kan hmmmmmmm hampeh kena start balik (salahkan piyed pulak lehmak die ni)



and i stumbled upon this video, which i think quite interesting which i can experiment on. walaupun heh bright side ni kengkadang takleh caya but i knew some reliable people yang actually practise this. so i want to give it a shot bcs why not.

but of course, i wont go drastically. 

might as well benti sekerat jalan je.


6.1 And of course night routine



Bukan nak ikut follow 100%, but her editing are sooooooooo cool! I wanna learn editing video too someday :(((
Related image
i lowkey re-read my post years back and only to realize that i've made the same kind of post again and again and end up doing none of it; plan before pmr, plan after spm (i'm not planning to put these two here, but oh well)

and i tried to change the way or the effort i put into this. means kalini aku visualkan apa yang aku nak buat in this post. aku specific jugak kalau nak masak, resepi apa, lagu, lagu apa so maybe it helps. we'll see. 

aku akan update if i did any of the mission, okay. So i hope this post is not the end, hahahaha lets all pray for mirza 😂
♪♫♬ ulala~
posted by Mirza^Husna 11:58 PM 0 comments
Salam alaik.


Hi. Still alive despite being inactive for 3 months. Reality being a law students (hek eleh kena mengena sangat dah malas tu malas je lah)


and pastu takde motif dan content apa nak tulis.
Related image
Sementara 2 weeks before final ni, aku ada lagi satu je assignment yang perlu disubmit, jadi boleh lah nak kata aku agak tengah leisure sekarang ni marilah kita mengarut

hahaha walaupun kan dah cakap lagi 2 weeks nak final nak leisure ape haaaa tolong ketuk bagi dia sedar pls


nak buat challenge inspired from twitter. 

30 days song challenge (deleted some sebab i can) tapi sebab saya rebel nak buat sehari semua sekaligus ha ha ha ha and i've remind you that these list are 97% are from kpop genre.


welp, cant help.


A song you like with a color in the title



A song you like with a number in the title

im waiting for their next title track to adopt this sugar-coated cutesy concept awh.

A song that reminds you of summertime

Gfriend - Summer Rain (cannot put it here bcs of credit issue)
along with Love Whisper 👍🏼

A song that needs to be played loud



A song that makes you want to dance



A song to drive to


this is legendary. Woojin-ssi slayed it hard.

A songs about drug and alcohol

BTS - Dope (cannot put it here bcs of credit issue)
Bts issa drug itself.

A song that makes you happy


if we were talking about the vibes, yea.

A song that makes you sad



pls. and the fact that the disbandment is near sobs.

A song you never get tired of


and their album is exceptionally 🔥🔥🔥

A song you'd love to be played at your wedding

*melts*

A song you like that's a cover by another artist


would'nt have any idea bout the origin song if it is not bcs of JK.

A song that's a classic favorite 


this brings back so much memories.

A song you'd sing a duet with someone on karaoke


Eunha cute voice, haih it is to die for.

A song that has many meanings to you


i;m not shookt. rm has always been in the vocal line but some armys were just sleep-walking.

A song that moves you forward



A song you think everybody should listen to



why are armys sleeping in these song.

A song by a band you wish were still together


these group is ergh i;m mad. first girl group yang i really dig into their concept style. pastuuuuuuuu ei. disband in 2016, and i've watched their recent vid together (2018) T______T and you can see they really want to work as a band together again. 1theK is snek.

A song you like by an artist no longer living



writer also count tak? this masterpiece gave me goosebumps.

A song that makes you want to fall in love



tell me ain't this song has an unhealthy amount of cuteness? or maybe our definition of cuteness ARE different. teehee

A song that breaks you heart


lagu move on sape cari ni haha sesuailah

A song by an artist whose voice you love




my best indie artist i would say apart from Oohyo.

A song that remind you of yourself

Related image
Toodles!
design by Wanaseoby