おはようございます
Living pun is a part of learning, liddat.
posted by Mirza^Husna 3:51 PM 0 comments
Salam alaik!


entri ini adalah rentetan daripada entri saya yang ini boleh tekan kalau nak



Search Res➡
tbh, I have passion in typing more than any other things i've ever tried. hobby yang paling lama la I would say (lulz walaupun ada satu masa tu setahun satu post je hekeleh)

haih, I wish I post entry here more often. But there's really nothing interesting event to update tho. Huhuhu what a boring life, lol


Image result for bts fake sad gif
faking tears be like.

Image result for divider tumblr

tapi untuk jawapan; kenapa aku amik law tu,


mainly because of my dad


tu je, takde dorongan lain pun, tapi cukup kuat aku kira untuk jadi penolak aku hari-hari.



eh yelah, baru teringat (ha tengok lupa nampak sangat dah terkubur) aku ada impian la (lol geli plak impian impian ni) hahahah nak jadik barista. impian main-main in my parents' eyes.



"abis takkan sampai ke tua awak nak buat kopi?" templak Effa.


e eh die ni. mula-mula jadi barista, pastu upgrade la bukak kafe sendiri hape la.


aku pernah propose kat baba, kata tanak future study; nak buat kopi (lol gelak jap) on the spot he said no, (taktau pasepa) baba cakap lagi kena ada at least degree.


i was like................y?


dalam hati je.


nak pecah rahsia sket, baba takde degree pun diploma pun takde rasanya (baba budak pandai *bold sket* tapi study tak habis idk the long story) and tengok baba ok je senang je takde degree ha tengok tulah yang menguatkan aku untuk tidak mahu masuk U (lelz tak kukuh langsung)

Image result for divider tumblr

dan soalan aku terjawab,


semasa aku sedang syok menscroll twitter



u know there is a saying that says, the answer came when you least expect it hahaha quite related kan kan kan 



Image result for divider tumblr

pendek citer, gini je formula dia ilmu > duit.


ilmu, knowledge sangat susah nak dapat, memang tak dinafikan nak carik duit pun susah jugak. tapi bila kita teliti betul betul, mana lagi bagi benefit (for ummah especially)?


yep. ilmu.




give man a fish, he'll eat for a day.
teach a man to fish, he'll eat for life. 

{proverb}



nampak jelas kan? Nabi pun ade bersabda,



".خير الناس أنفعهم للناس "

Sebaik-baiknya manusia adalah yang bermanfaat bagi orang lain.
~HR. Ahmad, Thabrani, Daruquthni



bukan ke hidup ni untuk beri sebanyak-banyaknya?

Image result for divider tumblr

so ok kita dah paham kan kenapa penting tuntut ilmu? tapi fikir tak, tuntut ilmu tak semestinya dekat institut pengajian kat mana-mana pun boleh

means kat uni; formal kat luar; informal
uni; teori luar; experience


so? cane?


salah satu sebab kenapa aku against the norm yang bila habis spm kena masuk U. serius aku tak setuju gila hahaha



"bape ramai orang dropout university end up being someone yang pandai & kaya gila? Mark Zuckerberg contohnya."


hahahah no hujah ko still lemah. Mark Zuckerberg dropout University Oxford, patut pun dia keluar and still end up being someone. kalau ko takat baru lepas spm result cukup makan, tak jadi ape y not tambah ilmu?


dan apa jaminan bila kita tak masuk menara gading kita akan still belajar dan belajar?


at least, bila masuk U ni, ade organisasi yang nak guide kita push kita buat camni camni sebab yelah manusia hampeh macam kita ni, bila takde orang push tak jadi ape


aku sedang bercakap untuk mereka (untuk diri sendiri) yang diberikan ruang dan peluang untuk further study, yang sebaliknya takpa rezeki kau kat tempat lain.


kompleks senanye nak huraikan lebih-lebih, to make things short. once ko dah jejak kaki kat ipt/s or dapat tawaran sambung belajar, clear your minds and teruskan je, inshaaAllah takde rugi apa-apa pun.



tapi, 


kenalah jadi mereka yang mengamalkan ilmu yang mereka ada. dannnnn, 'beramal' disini tidak membawa maksud ko pursue career ko dalam bidang yang ko belajar. ok. 


beramal dengan ilmu ni takde specific method dan kaedah. you are free to apply it however you like and however it can contribute for others :)

Related image
sekian tazkirah saya. hehe halemak
How do you define happy?
posted by Mirza^Husna 10:25 PM 0 comments
Salam alaik.


Image result for happy bts gif
types of ppl reacting to your lame joke.



I once asked Effa, (selalu ((ok quick define 'selalu' mirza)) mention Effa kat sini, tapi actually jarang sangat jumpa lulz)






"awak rasa family awak happy tak?"





muka pelik dia pandang aku.






"kita takde hak pun nak cakap family kita happy ke tak."








i was like, ok? muka aku lagi pelik.






"tapi awak kan part of the family jugak. takleh ke?"



⛅⛅⛅⛅


tbh (obviously), at that time (2014) aku bukan tanya saja-saja. of courseeee aku tanya sebab aku nak jawapan. which in return, aku dapat lagi satu soalan, heh.



and now (2018), kalau aku tanya diri aku balik, aku pun tak tahu. sebab aku tahu happy ni subjektif. so bila dia orang kata dia hepi ke, tak hepi ke mengikut perspektif orang tu sendiri dia define happy tu cena.




tapi kebiasaan orang faham happy ni, bila ko dapat apa semua ko nak.




so mengikut perspektif aku pulak, it's not literally wrong. tapi jadi salah bila itu jadi kayu ukur kebahagiaan kau.



sebab dia jadi macam materialistik.





dari situ, aku faham sikit-sikit 





happy tu juga boleh datang bila kau bersyukur 😊

⛅⛅⛅⛅


lagi senang, just be grateful. 



dengan itu kau sudah pun dapat obtain kebahagiaan. eazy weazy cheezy wedges (tak masal) kan?



sure, there are always room for improvement, but bende-bende yang luar kawalan otak dan kudrat  kita toksah nak stghess penin kepala nak solvekan


boleh sume?



good.

Image result for bts gif happy
hair y u so silky im
design by Wanaseoby