おはようございます
Salah grammar, salah semuanya.
posted by Mirza^Husna 6:57 PM 0 comments
Assalamualaikum haihoihei.

2 Ramadhan 1432 H

Menu Sahur ;
Nasi Putih + Ikan Goreng + Kicap
Chocolate Dutchlady

  Ummi masih demam kot. Tapi, takpe yang biasabiasa tu kengkadang lagi sedap dari yang masak dia gila susah dan memang sedap tapi macam tak sedap. Ape saya merepek ni ahhaha.

Cetoppppp~

   Masa kat kelas time Geo tadi Ustazah E bagi kertas buat latihan BI. Ustazah E ajar Geo dengan BI. So, lepas dah buat, bincang. Heheh, saya semua betull. Eheh, perlu ke bagitahu muahaha keji. Mana backspace mana backspace?

  Sampai cemana ntah, ada satu soalan bunyi dia macam ni ;

" Just three months _________ she participated in the 2001 Sea Games, she gave birth to a baby." 
Antara pilihan jawapan
a) after
b) while
c) before
d) during

   Saya rasa soalan ni berbelit-belit jugak kot. Tapi ni saya pun otak masa tu tengah macam separa sedar maybe? Yelah, bulan puasa kannnn? K fine, saya rasa takde kaitan.

   So, saya jawab "before". Masa bincang Ustazah cakap jawapannya "after". Saya masetu penat letih lesu lelah oh ngadangada nyeeeee menyampah pon ada. Saya pun ikut je, malas nak fikir. Salah pon salah lahh.

   Ustazah E macam tak berapa confident so, dia baca translate. Lebih kurang macam ni ustazah cakap.


Rumusan Encik Translate :)
 
Kalau kita letakkan "selepas" disitu. Ia akan menjadi ---

   " Hanya tiga bulan selepas dia mengambil bahagian sukan Sea tahun 2001, dia melahirkan bayi. "

  " Maksudnya, masa dia masuk lumbalumba tu, dia tengan mengandung tiga bulan " Ustazah E cakap.
" Gila ke ape dia ni? " Ni ustazah E cakap, wuiyoo bunyi macam ganas, tapi sebnarnya Ustazah saya ni ayu lemah gemalai, sopan dannnn cantik.

   Ustazah macam tak yakin lagi, tengok jawapan lahhhh. Jadi yang logik, "before" ahhhaahaha. Kira masa dia larilari tu, tengah dalam pantang, la. Cehh kira kuat lah, tepok tepok. :DD

Pengajaran yang saya dapat ialah, kita kena peka di dalam kelas, dan bukan PEKAK. Ini latihan kefahaman bukan pendengaran lah. K bye. *larilari tutup muka pakai bantal naik tangga baru nak pulas tombol, haii saya jatuh duhh*

Labels:

design by Wanaseoby