おはようございます
Day 5-How Important You Think Education Is?
posted by Mirza^Husna 12:15 AM 0 comments
Greeting Text


   Hai semua! :D <------ eh bunyi macam ramai je orang baca blog gue nihh -__- Bhahahaha perahsan bolehlah phew phew~

  Owkayyy, challenge ni best, ada chance nak buat entry panjang-panjang wahahahaha! (gelak jahat) Sudah lama jari ini tidak menari breakdance di atas keyboard, yang banyaknya jari pi main ketuk-ketuk meja kat kelas sebab waktu exam...................................................dah malas nak ceghita wuwuwuwu *-*






 Education? Aiyohhh, apa itu education? Pembelajaran kah? Pendidikan? Oh yes, pendidikan yang saya faham......rasanya lah? Eh tak sure ah pulak, google translate google translate~




   Ohyeahhhh babyhhh aku pandai! Hakhak :p Tenenenenet~ *platypus dance* <---- harap maaf jika ini sangat meng'annoying'kan anda sebab budak ini adalah spesies yang jarang kena puji tolong faham T_T


   SO! Bagi saya, education or pendidikan itu penting.....as well as knowledge, ilmu :) Tapi macam ada different je between these things..?

   Kalau pendidikan ianya ada banyak jenis, macam Pendidikan Akademik, Pendidikan Diniah, Pendidikan Moral, Pendidikan Rumah Tangga *ehem* mahupun Pendidikan Islam... :P

 If knowledge pulak, ianya lebih kepada pengetahuan, takkesah la sama ada am ataupun khusus.


Yang saya boleh nampak kat sini ;

Pendidikan ; Belajar
Pengetahuan ; Secara tidak langsung boleh belajar, memerhati dan mendengar :)

   TAPI! Pendidikan taksemestinya belajar, dia boleh dididik melalui banyak kaedah bukan belajar je. Ikut kreativiti pengajar lah, macam Play-More Learn-More kan? Hahahahahah sukahati kau jeh.

   And so on, macam pengetahuan. Eh tetiba macam sama pulak. Haishh membazir je aku buat huraian. Betullah kawan aku cakap, aku ni suka merumitkan benda yang tak rumit. Pastu nanti dah pening, mati kutu matilah akal. Gyahahaha ape aku merepek ni, ah sudah.

Ok tinggal semua benda mencarut kat atas ni, lets start a new chapter! *grin* Ok sejak bila pulak kita ada chapter ni..? ._______.  *Annoying gila kau!*

   Potassium. Education memang penting. Yes really really...penting :) Pembelajaran yang akan dapat membantu kita di 'future' nanti tau tak?! Yelah kita pandai beb. Exactly, dapat masuk U, kerja best, kereta besar, ada syarikat sendiri, rumah ada duapuluh air-con...kan?

   Dan dalam hidup menuntut ilmu ni kan, kita kena ada semangat yang kuat! Sebab.....belajar memaaaaang susah :') Kalau tak susah bukan belajar. Memang 2x2 bagi kita senang, tapi cuba buat waktu lima tahun mesti gabra habis, tangan gigil, pensel pun ikut gigil.

  Dan jangan putus asa, cakap yang korang tanak belajar sebab takpandai, alasan je tu sebab aku ada pernah baca yang.....

"Allah tak marah jikalau seseorang itu tidak pandai dalam menuntut ilmu, tetapi Alllah akan marah jikalau seseorang itu tidak menuntut ilmu..."
 
Lepas aku baca ni kan.....wooo macam inspire gituhhh hakhak <3

Tapi kan, sebenarnya yang paling penting dalam sesi pembelajaran ni kan....

Redha. Redha Ibubapa dan Redha Guru.

   Jangan memain wooo, power dia hebat tau! Kalau belajar pandai, tapi kalau perangai singa kat hutan rimba tu lagi bagus dari awak dan longkang tu lagi wangi dari mulut awak poooffff macam debu je awak punya education. Hehheh kan? Betul ke term education aku ni? Macam terpesong jeh..takpelah asalkan matlamat sampai :D

   Sebab Redha Allah kat redha ibubapa. Pasal guru tu aku takpasti sebab....aku takpernah dengar. Tapi aku pernah dengar pasal redha guru....alahhh adalah jugak tu!

Kalau ibubapa tak redha. Awak belajar kuat mana pun, mesti tak best markah dia. Atau lagi teruk, Fail. Nak ke?

Renung-renugkan dan Selamat Beramal~ Eh tetiba. Tak panjang puns aku punya entry -___- Oh ya! Lain kali jangan percaya guwa punya janji manis :p hakhak

Woooooohooooo~ Cuti sekolah weh cuti sekolah. Raya weh raya. Last terawih weh last terawih! Ehhh apaaaaaa? Last terawih? <------ Aku akan sangat merinduinya sobs :') Dua minggu cuti, dengar macam lama....tapi kejap je rupanya :) Then?? Exam akademik la pulak apa lagi!! Cissss tension guwa tau tak!! *padahal dah bagi cuti dua minggu, tak bersyukur!

Kbye, terkasar bahasa ke ape, pardon me, Assalamualaikum! 
design by Wanaseoby